Splošni pogoji poslovanja, piškotki in politika zasebnosti

Splošni pogoji poslovanja

I. Splošni pogoji

(1) Splošni pogoji spletne trgovine vinag1847.si so v skladu z Zakonom o varstvu potrošnikov (v nadaljevanju: ZVPot), Zakonom o varstvu osebnih podatkov (v nadaljevanju: ZVOP-1), Zakonom o elektronskih komunikacijah (v nadaljevanju: ZEKom-1) ter drugimi veljavnimi predpisi.

(2) S spletno trgovino vinag1847.si (v nadaljevanju tudi »trgovina«) upravlja družba Vinag 1847 d.o.o., Plemljeva ulica 2, 1210 Ljubljana Šetnvid, matična številka: 8502803000, davčna številka: SI91649641, ki je tudi ponudnik storitev e-poslovanja (v nadaljevanju tudi prodajalec ali Vinag 1847 d.o.o. ali vinag1847.si),

(3) Splošni pogoji poslovanja določajo delovanje spletne trgovine vinag1847.si, pravice in obveznosti uporabnika in trgovine ter urejajo poslovni odnos med vinag1847.si in kupcem. Splošni pogoji poslovanja urejajo tudi posamezna pravila nakupa na prevzemnem mestu družbe Vinag 1847 d.o.o. na naslovu Plemljeva ulica 2, 1210 Ljubljana Šentvid.

(4) Kupca zavezujejo splošni pogoji, ki so veljavni v trenutku nakupa (oddaje spletnega naročila). Uporabnik je ob oddaji naročila vsakič posebej opozorjen na splošne pogoje poslovanja in z oddajo naročila potrdi svojo seznanjenost z njimi. Splošni pogoji poslovanja so na vpogled tudi na prevzemnem mestu podjetja Vinag 1847 d.o.o.

II. Dostopnost informacij

Prodajalec se zavezuje, da bo kupcu še preden ga zavezuje pogodba ali ponudba, zagotovil naslednje informacije:

– podatke o podjetju Vinag 1847 d.o.o. (ime in sedež podjetja, matična številka),

– kontaktne podatke, ki uporabniku omogočajo hitro in učinkovito komunikacijo (e-pošta, telefon),

– bistvene lastnosti artiklov (vključno s poprodajnimi storitvami in garancijami) ter rok veljavnosti tega podatka,

– dostopnost artiklov,

– pogoje dostave artiklov (ter način, kraj in rok dostave),

– cene, ki morajo biti jasno in nedvoumno določene in razvidno mora biti prikazano, ali že vsebujejo davke in stroške prevoza in druge dajatve, ter rok veljavnosti tega podatka,

– način plačila in dostave ali izpolnitve, ter rok veljavnosti tega podatka,

– časovno veljavnost ponudbe,

– rok, v katerem je možno odstopiti od pogodbe in pogoje za odstop (opis pravice do odstopa v skladu s 43.č členom ZVPot; v primerih, ko potrošnik v skladu s 43.č členom ZVPot nima pravice do odstopa, je o tem izrecno obveščen),

– pojasnilo postopka s pritožbo, vključno z vsemi podatki o kontaktni osebi ali službi za stike s kupci.

III. Ponudba artiklov

(1) Zaradi narave poslovanja prek spleta se ponudba vinag1847.si ažurira in spreminja pogosto in hitro.

(2) Cena v spletni trgovini vinag1847.si je prikazana kot Naša cena. Priporočena cena pa je navedena le kot usmeritev priporočenih prodajnih cen proizvajalca. Naša cena velja za vse uporabnike spletne trgovine vinag1847.si. Na prevzemnih mestih so posamezni artikli na voljo za nakup ter je na njih prikazana Naša cena.

IV. Naročilo

(1) Kupoprodajna pogodba med prodajalcem Vinag 1847 d.o.o. in kupcem je v spletni trgovini vinag1847.si sklenjena v trenutku, ko prodajalec kupcu pošlje prvo elektronsko sporočilo o statusu njegovega naročila (z naslovom: potrditev prejema naročila). Od tega trenutka so vse cene in drugi pogoji fiksirani in veljajo tako za prodajalca kot za kupca. Kot kupec velja oseba s podatki, kot so navedeni ob oddaji naročila. Kasnejše spreminjanje podatkov o kupcu ni mogoče.

(2) Kupoprodajna pogodba (t.j. prvo elektronsko sporočilo o statusu naročila) je v elektronski obliki shranjena na strežniku vinag1847.si.

V. Načini plačila

(1) vinag1847.si omogoča naslednje načine plačila:

– z gotovino ob prevzemu*,

– z nakazilom na račun vinag1847.si po ponudbi/predračunu,

– s Paypal plačilom.

*Pri posameznih naročilih si pridržujemo pravico zahtevati plačilo z nakazilom na račun Vinag 1847 d.o.o. po ponudbi/predračunu, pri čemer še vedno velja Naša cena.

(2) Na prevzemnih mestih prodajalca je možno plačilo z gotovino. Plačilo z vrednotnicam ni mogoče.

(3) Pri plačilu s kreditno kartico preko spleta nas v primeru preklica naročila ali spremembe načina plačila s stani uporabnika obvestite na info@vinag1847.si za kreditiranje kartice ali vračila kupnine.

VI. Izdaja računa

(1) Prodajalec po dostavi naročenih artiklov kupcu pošlje tudi račun in sicer v pdf formatu na e-naslov kupca. V primeru osebnega prevzema na prevzemnem mestu prejme kupec natisnjen račun za nakupljene artikle ob njihovem prevzemu.

(2) Na računu sta razčlenjena cena in vsi stroški v zvezi z nakupom ter podano obvestilo o pravici do odstopa od pogodbe.

(3) Kupec je dolžan preveriti pravilnost podatkov pred oddajo naročila. Kasneje podanih ugovorov glede pravilnosti izdanih računov ne upoštevamo.

VII. Cene

(1) Cena v spletni trgovini vinag1847.si je prikazana kot Priporočena cena pa je navedena le kot usmeritev priporočenih prodajnih cen proizvajalca. Naša cena velja za vse uporabnike spletne trgovine vinag1847.si. Na prevzemnih mestih so posamezni artikli na voljo za nakup ter je na njih prikazana Naša cena.

(2) Pri nakupu na prevzemnem mestu ni možna unovčitev darilnih bonov, bonusov, promocijskih kod ipd.

(3) Vse cene vsebujejo DDV, razen če je izrecno napisano drugače.

(4) Cene veljajo v trenutku oddaje naročila in nimajo v naprej določene veljavnosti.

(5) Cene veljajo v primeru plačila z zgoraj navedenimi načini plačila, pod zgoraj navedenimi pogoji.

(6) Kljub naporom, da bi zagotovili najbolj ažurne in točne podatke, se lahko zgodi, da je podatek o ceni napačen. V tem primeru, ali v primeru, da se cena artikla spremeni med obdelavo naročila, bo vinag1847.si kupcu omogočil odstop od nakupa.

(7) Popusti, kode za popust ipd. se praviloma ne seštevajo. Popust pri posameznem artiklu in koda za popust se seštevata.

(8) Kod bonusov za popust ni možno menjati za gotovino.

(9) Na prevzemnih mestih vinag1847.si. so posamezni artikli na voljo za nakup po ceni, ki je enaka njihovi ceni iz spletne trgovine vinag1847.si. Vse objavljene cene na prevzemnih mestih vsebujejo DDV. Pri nakupu na prevzemnem mestu ni možna unovčitev kod za popust.

VIII. Koda za popust

(1) Koda za popust prinaša različne ugodnosti pri nakupu prek spletne trgovine vinag1847.si in je časovno omejena. Aktivno kodo za popust najdete na naslovni strani oglasnega sporočila, na strani posameznega oddelka, v našem e-obveščevalcu ali drugih medijih.

(2) Uporaba kode za popust:

– Izberite artikle, ki jih želite kupiti in jih dajte v košarico. Vrednost vašega naročila mora biti vsaj 1 EUR višja od vrednosti kode za popust. Ko končate z dodajanjem artiklov v košarico, nadaljujte s klikom na gumb Na blagajno. Izberite način dostave, navedite naslov za dostavo in izberite način plačila;

– V koraku »Pregled naročila« v polje »Koda za popust« vpišite kodo za popust in vnos potrdite s klikom na gumb »Unovči«;

– Ob nakupu je za vse izdelke možno uveljaviti le eno kodo za popust;

– Ko vpišete kode za popust, se vrednost kode za popust avtomatsko odšteje od cene vašega naročila. Ostane znesek, ki ga je potrebno še poravnati;

– Koda za popust je enkratna koda, kar pomeni, da jo lahko uporabite le enkrat.

IX. Postopek obveščanja o nakupu

(1) Po oddaji naročila kupec prejme obvestilo po elektronski pošti, da je naročilo sprejeto. Prodajalec naročilo pregleda, preveri dobavljivost naročenih artiklov in naročilo potrdi oziroma z razlogom zavrne. Prodajalec lahko za preverjanje podatkov ali zaradi zagotavljanja točnosti dobave pokliče kupca na njegovo kontaktno telefonsko številko. Pri dobavi artiklov, ki jih prodajalec nima na zalogi v lastnem skladišču, je prodajalec izključno vezan na dobavo s strani svojega dobavitelja in na čas, v katerem lahko ta dobavitelj dostavi artikel do prodajalca. Prek elektronske pošte prodajalec kupca sproti obvešča o ažurnih podatkih v zvezi z dobavo artiklov. Če je dobavna doba zelo dolga in kupec ne želi čakati, lahko kupec to sporoči prodajalcu, ki bo artikel odstranil iz naročila in vrnil kupcu morebitna že vplačana sredstva, ostale artikle iz naročila pa po izbiri kupca ali dobavil ali pa celotno naročilo storniral. Če dobavitelj prodajalcu ne potrdi dobavljivosti naročenih artiklov najkasneje do izteka treh mesecev od dneva oddaje naročila, lahko prodajalec naročilo kupca zavrne iz razloga, ker artikel ni na razpolago. Z dnem zavrnitve naročilo kupca preneha veljati. Prodajalec ne prevzema nobene odgovornosti za škodo, ki bi nastala zaradi daljših dobavnih rokov ali zaradi nedobave artiklov, ki jih prodajalec nima na zalogi v lastnem skladišču.

(2) V primeru, da se kupec pravočasno odloči za preklic naročila, mora prodajalca o tem nemudoma obvestiti na telefonsko številko splošne pomoči 01 515 16 82 ali po e-mailu na naslov info@vinag1847.si. Če se zgodi, da je naročilo že odpremljeno, pošiljko kupec zavrne dostavni službi. V primeru osebnega prevzema (ko je artikel že pripravljen na prevzem), pa kupec prav tako svojo željo po preklicu naročila sporoči prek zgoraj omenjene telefonske številke ali po zgornjem e-mailu.

X. Pravica do odstopa potrošnika od pogodbe

(1) Potrošnik ima pravico, da v 14 dneh od prevzema artiklov prodajalcu sporoči, da odstopa od pogodbe, ne da bi mu bilo treba navesti razlog za svojo odločitev. Rok se začne šteti en dan po datumu prevzema artiklov. Odstop od pogodbe potrošnik sporoči na e-naslov prodajalca info@vinag1847.si. Obrazec za odstop od pogodbe je uporabnikov na voljo v Prilogi 2.

(2) V primeru odstopa od pogodbe potrošnik prejeti artikel vrne z dostavno službo na naslov prodajalca Plemljeva ulica 2, 1000 Ljubljana, ali ga osebno prinese na enega od prevzemnih mest prodajalca.

(3) Vrnitev prejetih artiklov prodajalcu v roku za odstop od pogodbe se šteje za sporočilo o odstopu od pogodbe.

(4) Potrošnik mora artikel vrniti prodajalcu nepoškodovan in v nespremenjeni količini, razen če je artikel uničen, pokvarjen, izgubljen ali se je njegova količina zmanjšala, ne da bi bil za to kriv potrošnik. Potrošnik artiklov ne sme neovirano uporabljati do odstopa od pogodbe. Potrošnik sme opraviti ogled in preizkus artiklov v obsegu, kot je to nujno potrebno za ugotovitev dejanskega stanja. Potrošnik odgovarja za zmanjšanje vrednosti blaga, če zmanjšanje posledica ravnanja, ki ni nujno potrebno za ugotovitev narave, lastnosti in delovanja blaga.

Edini strošek, ki bremeni potrošnika v zvezi z odstopom od pogodbe, je strošek vračila artiklov (ki se v primeru pošiljanja obračunava po ceniku dostavne službe in je odvisen od tega ali gre za pošiljko/paket/tovor). Artikel je potrebno vrniti prodajalcu najkasneje v roku 30 dni od poslanega sporočila o odstopu od pogodbe (nakupa).

(5) Vračilo opravljenih vplačil bo izvedeno takoj, ko je to mogoče, najkasneje pa v roku 14 dni od prejema sporočila o odstopu od pogodbe. Zaradi zagotavljanja gotovosti, točnosti in pravočasnosti vračila ter zagotavljanja evidence o plačilih, se vračilo plačila kupcu izvede izključno z nakazilom na njegov transakcijski račun. Vračilo plačila v gotovini ni mogoče.

(6) Pri odstopu od pogodbe, kjer je bila koriščena koda za popust, se ta sredstva upoštevajo kot popust in se uporabniku ne vrnejo. Na TRR uporabnika se vrne le vplačani znesek. V izjemnih primerih, ko artikli niso vrnjeni v skladu ZVPot, lahko potrošniku ponudimo odkup artikla z ustrezno odškodnino, ki jo z zapisnikom določimo ob vračilu. Odkup z znižano vrednostjo se upošteva ob potrditvi potrošnika po elektronski pošti. Potrošnik omenjeno odkupnino koristi izključno ob naročilu drugega artikla enake ali višje vrednosti.

(7) Pravico do vračila kupnine v primeru uveljavljanja garancije in stvarnih napak natančneje urejajo določila Zakona o varstvu potrošnikov (neuradno prečiščeno besedilo). Več informacij v Prilogi 1.

XI. Garancija

Artikli imajo garancijo, če je tako navedeno na garancijskem listu ali na računu. Garancija je veljavna ob upoštevanju navodil na garancijskem listu ter ob predložitvi računa. Garancijski roki so navedeni na garancijskih listih ali na računu. Obrazec za vračilo artikla v garancijo se nahaja v Prilogi 3. Več informacij si oglejte v Prilogi 1 in Prilogi 3..

XII. Stvarna napaka

(1) Kdaj je napaka stvarna? Ko:

· artikel nima lastnosti, ki so potrebne za njegovo normalno rabo ali za promet,

· artikel nima lastnosti, ki so potrebne za posebno rabo, za katero jo kupec kupuje, ki pa je bila prodajalcu znana oziroma bi mu morala biti znana,

· artikel nima lastnosti in odlik, ki so bile izrecno ali molče dogovorjene oziroma predpisane,

· je prodajalec izročil artikel, ki se ne ujema z vzorcem ali modelom, razen če je bil vzorec ali model pokazan le zaradi obvestila.

(2) Kako se preverja primernost artikla? Preverja se z drugim, brezhibnim artiklom enake vrste, hkrati pa tudi z izjavami proizvajalca oziroma navedbami na samem artiklu.

(3) Kako se stvarno napako uveljavi? Kupec mora o morebitni stvarni napaki skupaj z natančnim opisom le-te obvestiti prodajalca v zakonsko določenem roku in prodajalcu hkrati omogočiti pregled artikla. Obrazec za prijavo stvarne napake se nahaja v Prilogi 4. Pravico do uveljavljanja stvarne napake na artiklu natančneje urejajo določila ZVPot.

XIII. Prevzem artiklov, vrnjenih iz obravnave

(1) Kupec je dolžan artikel, ki ga je prodajalcu izročil v garancijsko ali drugačno obravnavo, po zaključku obravnave prevzeti. Kupec prevzame artikel na prevzemnem mestu, na katerem ga je osebno izročil prodajalcu, v primeru, da ga je poslal po pošti, pa mu bo vrnjen na naslov za dostavo.

(2) Prodajalec kupcu pošlje obvestilo o vrnitvi artikla iz obravnave ter ga pozove na prevzem atrikla. Kupec je dolžan artikel prevzeti v roku 14 dni od dneva obvestila.

(3) Če kupec artikla ne prevzame v navedenem roku, se artikel izroči v hrambo prodajalcu na naslovu njegovega skladišča Plemljeva ulica 2, 1000 Ljubljana. Prodajalec hrani artikel v lastnem skladišču do poteka 6 mesecev od dneva obvestila. Prodajalec ima za to obdobje pravico do povračila vseh stroškov skladiščenja (1 €/dan) ter pravico do povračila vseh za ohranitev artikla potrebnih stroškov.

(4) Po poteku 6 mesecev od dneva obvestila lahko prodajalec artikel proda prek spletne trgovine vinag1847.si in doseženi znesek kupnine, po odbitku prodajnih in ostalih stroškov prodajalca, nakaže kupcu. Prodajalec 15 dni pred iztekom 6 mesečnega roka hrambe kupca obvesti o nameravani prodaji, po prodaji pa tudi o doseženi ceni in znesku stroškov ter o nakazilu preostanka kupnine na transakcijski račun kupca.

XIV. Dostava

(1) Pogodbeni partner za dostavo pošiljk prodajalca je družba Gold Ekspres d.o.o., ki si pridržuje izbrati drugo dostavno službo, če smatra da bo s tem naročilo lahko izpolnil bolj učinkovito.

(2) Pri nakupu več kot štirih gum je dostava brezplačna (Za način plačila z gotovino po povzetju se obračuna dodatni strošek 0,99 €). Za nas pakete Gold Ekspres d.o.o., ki večino paketov dostavi v roku 3-5 delovnih dni (če je artikel na zalogi) po obvestilu o odpremi. Če vas ob dostavi ni na navedenem naslovu, lahko se za termin dostave dogovorite z dostavljalcem po telefonu.

(3) Artikli, naročeni na vinag1847.si, gredo na pot v najkrajšem možnem času. Artikle lahko prevzamete tudi osebno na našem prevzemnem mestu Plemljeva ulica 2, 1210 Ljubljana Šentvid.

XV. Varnost

vinag1847.si uporablja ustrezna tehnološka in organizacijska sredstva za zaščito prenosa in shranjevanja osebnih podatkov ter plačil. vinag1847.si v te namene uporablja 128-bitni SSL certifikat, ki ga je izdala za to pooblaščena organizacija.

XVI. Varovanje osebnih podatkov

(1) Prodajalec se zavezuje k trajnemu varovanju vseh osebnih podatkov uporabnika v skladu z ZVOP-1.

(2) Prodajalec za čas do izpolnitve naročila hrani naslednje podatke:

– ime in priimek,

– e-poštni naslov,

– kontaktni telefon,

– primarni naslov in naslove za dostavo,

– državo prebivališča,

– čas in datum nakupa, ter

(3) Prodajalec navedene osebne podatke uporabi izključno za potrebe izpolnitve naročila (pošiljanje informativnega gradiva, ponudb, računov) in ostalo potrebno komunikacijo. Po izpolnitvi naročila se hranijo samo še podatki v zvezi s posameznim naročilom, do katerih je mogoč dostop samo prek poznavanja številke računa in številke naročila.

(4) Za varovanje osebnih podatkov je odgovoren tudi uporabnik sam, in sicer tako, da poskrbi za varnost svojega e-mail naslova, uporabniškega imena in gesla ter ustrezno programsko (protivirusno) zaščito svojega računalnika.

(5) Uporabnikovi podatki v nobenem primeru ne bodo predani nepooblaščenim osebam.

XVII. Komunikacija

(1) Prodajalec bo z uporabnikom stopil v stik preko sredstev komunikacij na daljavo le, če temu uporabnik izrecno ne nasprotuje, in v skladu z določili ZEKom-1.

(2) Oglasna elektronska sporočila vinag1847.si bodo vsebovala naslednje sestavine:

– jasno in nedvoumno bodo označena kot oglasna sporočila,

– pošiljatelj vinag1847.si bo jasno razviden,

– različne akcije, promocije in druge tržne tehnike bodo označene kot takšne, jasno pa bodo določeni tudi pogoji udeležbe v njih, kakor tudi način odjave od prejemanja oglasnih sporočil,

– željo uporabnika, da ne želi prejemati oglasnih sporočil, bo vinag1847.si izrecno spoštoval.

(3) Oglasna sporočila Vinag 1847 d.o.o. bodo jasno razvidna.

XVIII. Omejitev odgovornosti

vinag1847.si se po svojih najboljših močeh trudi zagotoviti ažurnost in pravilnost podatkov, ki so objavljeni na njegovih spletnih straneh. Kljub temu pa se lahko lastnosti artiklov, rok dobave ali cena spremenijo tako hitro, da vinag1847.si ne uspe popraviti podatkov na spletnih straneh. V takem primeru, bo vinag1847.si kupca obvestil o spremembah in mu omogočil odstop od pogodbe ali zamenjavo naročenega artikla.

XIX. Pritožbe in spori

(1) vinag1847.si spoštuje veljavno zakonodajo o varstvu potrošnikov. vinag1847.si se po vseh močeh trudi izpolnjevati svojo dolžnost zagotavljanja učinkovitega sistema obravnavanja pritožb.

(2) V primeru težav se kupec s podajalcem lahko poveže telefonsko na telefonsko številko (01) 515 16 82 ali po elektronski pošti na info@vinag1847.si. Pritožba se odda prek e-poštnega naslova info@vinag1847.si. Postopek obravnave pritožbe je zaupen.

(3) vinag1847.si se zaveda, da je bistvena značilnost potrošniških sporov nesorazmernost med ekonomsko vrednostjo zahtevka in potrebnim časom ter stroški, ki nastanejo zaradi reševanja spora, kar je tudi glavna ovira, da potrošnik ne sproži spora pred sodiščem. Zato si vinag1847.si prizadeva po svojih najboljših močeh, da se morebitni spori rešijo sporazumno.

XX. Izvensodno reševanje potrošniških sporov

(1) Skladno z zakonskimi normativi Vinag 1847 d.o.o. ne priznava nikakršnega izvajalca izvensodnega reševanja potrošniških sporov kot pristojnega za reševanje potrošniškega spora, ki bi ga potrošnik lahko sprožil v skladu z Zakonom o izvensodnem reševanju potrošniških sporov.

(2) vinag1847.si, ki kot ponudnik blaga in storitev omogoča spletno trgovino na območju RS, na svoji spletni strani objavlja elektronsko povezavo na platformo za spletno reševanje potrošniških sporov (SRPS). Platforma je na voljo potrošnikom tukaj.

Scroll to top